
Keramische pan bakt aan? Zo los je het snel op!
, 3 min lezen
, 3 min lezen
Gebruik je een keramische koekenpan, maar bakt je eten toch regelmatig aan? Je bent niet de enige. Veel mensen kiezen voor een keramische pan vanwege de natuurlijke antiaanbaklaag, maar raken teleurgesteld wanneer die na verloop van tijd minder goed werkt. Gelukkig is dit vaak te verhelpen! In deze blog leggen we uit waarom je keramische pan aanbrandt én wat je eraan kunt doen.
Een veelvoorkomende oorzaak is dat er vet- of etensresten achterblijven na het koken. Deze kunnen zich aan de bodem hechten en een plakkerig laagje vormen. Hierdoor verliest de pan zijn antikleefwerking doordat er een tussenlaag is gecreëerd tussen de anti-aanbaklaag en het voedsel.
Niet alle oliën zijn geschikt voor hoge temperaturen. Extra vierge olijfolie bijvoorbeeld verbrandt snel (al bij 150-160°C) en laat dan een bruine, plakkerige laag achter op je pan. Let dus goed op de kwaliteit van de olie die je in huis haalt.
Keramische pannen zijn gevoeliger voor oververhitting dan bijvoorbeeld RVS pannen. Als je pan te heet wordt, kan dit de antiaanbaklaag aantasten. Let op dat elke merk zijn eigen laag heeft ontwikkeld. Hier kan dus degelijk verschil in zitten. Vaak gaat oververhitting te paar met een hele bruine bodem of blaasjes in de antiaanbaklaag.
1461" 1635" class=>Zorg ervoor dat de kookzone op je inductieplaat past bij de bodemdiameter van je pan. Is de zone te klein? Dan warmt de pan ongelijk op, wat het risico op aanbakken vergroot.
Laat een paar druppels water in de koude pan vallen. Parelen ze op de bodem? Dan is je pan goed schoon. Blijven ze kleven? Dan zitten er waarschijnlijk nog vetresten in de pan.
Gebruik warm water, afwasmiddel en een zachte spons of borstel. Vermijd schuursponsjes of agressieve schoonmaakmiddelen. Die kunnen de keramische laag beschadigen.
Kies voor olie die geschikt is voor hogere temperaturen, zoals zonnebloem-, avocado- of rijstolie. Vermijd olijfolie bij bakken op hoge temperatuur, of let goed op het rook punt!
Zet het vuur niet meteen hoog. Verhit je pan op 70% van de maximale stand, en zodra de boter of olie begint te schuimen, verlaag je het vuur iets. Zo behoud je de antiaanbaklaag én voorkom je aanbranden. Een pan van goede kwaliteit heeft een goede warmte geleiding dus is het echt niet nodig om het fornuis of inductie op standje max te zetten.
Is de antikleeflaag aangetast? Probeer dit huismiddeltje: giet een laagje volle melk in de pan en verwarm het op laag vuur tot het indroogt. Laat de pan afkoelen. Als het opgedroogde melkvel makkelijk loskomt, is je antiaanbaklaag waarschijnlijk nog te redden.
Is de schade al wel aangericht? Je kan proberen het vet los te krijgen door een klein scheutje azijn te gebruiken met warm water. Zet het vuur op standje 1 en laat het water niet koken. Laat de pan rustig staan en maak hem daarna schoon volgens Tip 2.
Een keramische pan is ideaal voor het bakken van eieren, groenten of vis. Maar als je vaak vlees bakt op hoge temperatuur, dan kan een RVS pan een betere keuze zijn. RVS kan beter tegen hitte, schroeit vlees perfect dicht én gaat jaren mee.
Tip van Pannenhuis.nl: twijfel je over welke pan het beste bij jouw kookstijl past? Neem contact met ons op – we helpen je graag kiezen!
Op zoek naar een kwalitatieve keramische pan die lang meegaat? Bekijk dan onze collectie keramische koekenpannen. zorgvuldig geselecteerd door onze experts op gebruiksgemak, duurzaamheid en prestaties.
Le Creuset is al sinds 1925 hét merk voor kookliefhebbers die alleen genoegen nemen met het allerbeste. Of je nu een stoofpot maakt, een soep...
Airfryers zijn niet meer weg te denken uit de moderne keuken. Ze bieden een gezonde manier om gerechten knapperig en smaakvol te bereiden zonder het...
Demeyere is al meer dan 100 jaar een begrip in de keuken. Het Belgische merk ontwikkelt pannen van topkwaliteit die lang meegaan en zorgen voor...